Een kans voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt

Social return creëert kansen in gemeente Purmerend

Social return bij bouw sportcomplex gemeente Purmerend

Project Info

Client Gemeente Purmerend
Skills Utiliteitsbouw, timmerwerk, schoonmaakwerk
Tags

Project Description

Social return creëert kansen in gemeente Purmerend

“Iedereen verdient een kans en ook een tweede kans”, vindt Hanneke Wijsma, medewerker sociaal rendement bij gemeente Purmerend. Hoe mooi is het dan als het lukt om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag te helpen en te betrekken in de samenleving? Samen met de mensen van MVO Solutions en bouwbedrijf Vaessen maakt de gemeente Purmerend zich sterk voor social return.

In de gemeentelijke bouwplannen van de gemeente Purmerend staat de nieuwbouw van een sportcomplex op de agenda. Een omvangrijk en uitdagend project dat uiteraard is aanbesteed. Bij dergelijke aanbestedingen adviseert de gemeente een percentage van de opdrachtsom, die aan sociaal rendement moet worden besteed. Bouwbedrijf Vaessen tekende voor de opdracht en Hanneke Wijsma ging namens de gemeente met hen om tafel om de invulling van social return vorm te geven. “Zo’n traject start met de formulering van mogelijke werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De opdrachtnemer bepaalt hierin wat de mogelijkheden zijn”, legt Hanneke uit. “Die functieomschrijvingen leg ik vervolgens voor bij de casemanagers Sociale Dienst van de gemeente. Zij hebben exact in kaart welke mensen er in ons bestand zitten en bieden op basis van de profielomschrijvingen geschikte kandidaten aan.”

Professioneel en ervaren
En dan komt MVO Solutions in beeld. Samen met Erwin van Bree van MVO gaat Hanneke het traject in van selecteren en gesprekken voeren met kandidaten. Hanneke lacht als ze zegt dat dat in het begin even wennen was. “Vaak doet de gemeente dit proces zelfstandig, maar de samenwerking met MVO biedt enorm veel voordelen. Erwin is zeer ervaren in dit vak en bovendien een fijne vent om mee samen te werken. Zijn manier van selectiegesprekken voeren, zijn helicopterview op het totale proces, het opstellen van de uiteindelijke overeenkomsten en de coaching van de werknemers; het neemt de gemeente veel werk uit handen en hun professionaliteit biedt veel toegevoegde waarde.”

Uit de bijstand, aan het werk
Bij de bouw van het nieuwe sportcomplex zijn nu vier mensen via MVO aan de slag: twee goede timmermannen die al eerder voor Vaessen gewerkt hebben aan een sporthal in Zaandam. Een algemeen medewerker bouwplaats en een schoonmaakster. Met meest trots is Hanneke daarbij op het verhaal achter de schoonmaakster. Bevlogen vertelt ze: “Die schoonmaakster had drie verschillende banen, waarvan één in dit project bij Vaessen. Daarnaast werd haar inkomen aangevuld met bijstand. Maar zij wilde zelf zó graag uit die bijstand. Toen is MVO met Vaessen om tafel gegaan om te kijken of ze de functie konden verruimen en iets anders konden invullen. Daar zijn ze in overleg met de kandidate uitgekomen, waardoor ze nu de bijstand achter zich heeft kunnen laten. Het is fantastisch om te zien welk perspectief dit biedt en mooi om te ervaren dat we door goede samenwerking dergelijke resultaten kunnen bereiken.”

Resultaat door samenwerking
Hanneke ervaart dat het meer inspanning vraagt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. “Sommige cliënten hebben járen thuis gezeten, moeten weer wennen aan een leidinggevende en aan collega’s. Dat vraagt veel energie van alle betrokken partijen. Maar iedereen verdient die tweede of soms derde kans. En het is mooi dat we hier als gemeente samen met MVO, de opdrachtnemen én de kandidaat in slagen die kansen te creëren”, besluit ze tevreden.
Kansen creëren in uw gemeente?

Wilt u ook kansen creëren voor inwoners van uw gemeente?
Neem dan contact op met Erwin van Bree van MVO Solutions via 06-31901199 of e.vanbree@mvosolutions.nl. U kunt ook ons contactformulier gebruiken. Erwin zet zijn kennis en ervaring graag voor uw gemeente in.