uitzendondernemer van het jaar

Sociaal ondernemen

Bijna elk bedrijf doet het tegenwoordig: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Je moet nu eenmaal wat goeds terug doen voor de maatschappij. Maar levert dat maatschappelijk verantwoord ondernemen eigenlijk wel wat op? Hoe zichtbaar zijn de initiatieven die je als bedrijf financiert en ondersteunt? En als die initiatieven al zichtbaar zijn, hoe heb je er dan voordeel van?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een vorm van werken, waarbij een bedrijf zich inzet voor de maatschappij om zich zo van zijn beste kant te laten zien. Dit kan uiteenlopen van het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot een volledig groen productieproces. Het idee achter maatschappelijk verantwoord ondernemen is laten zien aan het publiek dat je niet alleen bezig bent met winst maken, maar dat je ook echt iets goeds wilt doen voor de samenleving.

Het effect van maatschappelijk verantwoord ondernemen op de consument

Wanneer een bedrijf erin slaagt om te laten zien hoe ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn, heeft dit positieve effecten op het publiek. Sen, Bhattacharya en Korschun (2006) laten zien dat consumenten meer geneigd zijn een product te kopen van een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt. Met andere woorden, als je er als bedrijf in slaagt om de MVO-acties bij het publiek te krijgen, heeft dit een positief effect op de verkoop van producten. Een mooi bij-effect is dat de attitude van het publiek ten opzichte van een bedrijf ook positiever wordt als de bekendheid van MVO-acties toeneemt.

Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet alleen goed voor het verkopen van producten. Een bedrijf dat MVO-initiatieven ondersteunt, is ook aantrekkelijker voor investeerders en sollicitanten. Een bedrijf dat erin slaagt om te laten zien hoe goed het bezig is, is aansprekender voor derden dan een bedrijf dat daarin achterblijft. bedrijven tonen daarnaast aan dat de awareness van maatschappelijk verantwoord ondernemen ook kan leiden tot een sterkere identificatie met een bedrijf. En wanneer jij je sterker identificeert met een bedrijf, zal je eerder iets kopen, er willen werken, een positieve attitude hebben, dan wanneer je je niet kunt identificeren met de onderneming.

Positieve effecten van MVO

Zowel voor de consument, potentiële werknemers als investeerders is het dus goed als een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt. Sterker nog, als alle andere bedrijven in jouw branche iets terugdoen voor de maatschappij, kun je eigenlijk niet achterblijven. De kans is dan namelijk groot dat het niet uitvoeren van MVO-acties kan leiden tot een negatievere attitude ten opzichte van een bedrijf. Echter, als iedereen het doet, hoe zorg je er dan toch voor dat je opvalt? Immers, de effecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen staan of vallen bij de zichtbaarheid ervan.

De zichtbaarheid van MVO vergroten

Hoog van de toren blazen hoe goed je bezig bent is in een land als Nederland vaak niet de beste tactiek. Je zult op een subtiele wijze moeten verkondigen dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent. De beste initiatieven hoef je niet te promoten, die worden uit zichzelf bekend. Goede initiatieven worden vaak vanzelf opgepakt voor een bijzondere prijs of een mooi nieuwsbericht. Juist wanneer je zelf flink gaat promoten hoe goed je bezig bent, haken stakeholders af. Dus goed maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je subtiel en de waardering komt vanzelf.

MVO Solutions

Ik zoek werk

Zoekt u passend werk?
Bij MVO Solutions denken wij in kansen en mogelijkheden. Wij gaan er vanuit dat ieder mens talenten heeft en daar zoeken wij een passende baan bij. Aan de hand van een uitgebreid intakegesprek met u, maken wij de mens achter de CV zichtbaar. Om u succesvol aan werk te helpen is het belangrijk te weten wat uw drijfveren, ambities en talenten zijn.

MVO Solutions

Ik zoek personeel

MVO Solutions neemt u de zorg uit handen voor personeelsvraagstukken, die om een sociale en maatschappelijk verantwoorde invulling vragen. De Participatiewet en ‘Social Return on Investment (SROI)’ bieden mogelijkheden voor ondernemers om sociaal en duurzaam ondernemen in de praktijk te brengen. Wij helpen u dit succesvol te realiseren.

null

Informatie voor overheid

MVO Solutions werkt in opdracht van aanbestedende gemeenten, diensten en bedrijven. Wij verbinden leveranciers aan de sociale doelstellingen van de gemeenten, o.a. door social return. De behoeften en mogelijkheden van werkgevers zijn leidend: een vraaggerichte aanpak.

null

Transport & Logistiek

null

Techniek

null

Bouw

null

Zorg

null

Reïntegratie

Onze projecten

null

SROI GOED GEBORGD BIJ GEBR. VAN KESSEL

Ontzorging, fijne samenwerking en kennis van zaken. Enkele zaken die MVO Solutions kenmerken volgens Richard de Ligt, projectleider bij Gebr. Van Kessel.

null

PETERS INSTALLATIETECHNIEK SPEELT MET MVO KORT OP DE BAL

Vanaf het eerste uur werken ze samen: MVO Solutions en Peters Installatietechniek. Niet zo vreemd als je beiden in hetzelfde pand zit.

null

BANEN REALISEREN VOOR JONGEREN IN GEMEENTE NIJMEGEN

Vele bureaus beloven het, maar MVO maakt het waar: mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt opleiden, motiveren én begeleiden naar een passende, serieuze baan.

null

VAKMANSCHAP IS MEESTERWERK

SpoeltmanBouw bouwt, verbouwt en renoveert voor de particuliere en zakelijke markt.

PSO

Hoe hoog komt u op Presentatieladder Socialer Ondernemen?

Lees meer

MVO

Word ook een Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemer

Lees meer

SROI

Alles wat u wilt weten over Social Return on Investment?

Lees meer

Reïntegratie

Wat als uw bedrijf te maken krijgt met veranderingen

Lees meer