SROI
De Participatiewet en ‘Social Return on Investment (SROI)’ bieden mogelijkheden voor ondernemers om sociaal en duurzaam ondernemen in de praktijk vorm te geven. Om die mogelijkheden inzichtelijk te maken treft u op deze pagina uitleg van SROI, de Participatiewet en wat MVO Solutions hierin voor u kan betekenen.
Sociaal Ondernemerschap: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
De ontwikkelingen rond sociaal ondernemerschap gaan snel. Social Return on Investment is inmiddels een ingeburgerd begrip. Daar is in 2015 ondersteunende wet- en regelgeving aan toegevoegd: de Participatiewet. Het ‘sociaal ondernemerschap’ eigen maken is een kans voor bedrijven om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen concreet invulling te geven en mensen die niet zo makkelijk een baan krijgen, aan een passende werkplek te helpen.
Wat behelst de Participatiewet
De Participatiewet vervangt de Wet sociale werkvoorziening (WSW), de Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met de Participatiewet beoogt de overheid dat zoveel mogelijk mensen met een beperking, duurzaam aan het werk kunnen bij reguliere werkgevers. Bovendien hebben kabinet en sociale partners afgesproken om extra banen te creëren voor deze groep. Als werkgevers er niet in slagen om deze extra banen te realiseren, treedt ‘het quotum’ in werking. Dan wordt het voor elke werkgever die meer dan 25 werknemers in dienst heeft verplicht om arbeidsplaatsen aan te bieden aan werknemers met een arbeidshandicap.
De randvoorwaarden op een rijtje
- financiële overheidssteun mogelijk in de vorm van loonkostensubsidie;
- hantering quotum als bedrijven niet voldoen aan creëren van extra arbeidsplaatsen;
- quotum is wettelijk bepaald en naleving hiervan door opdrachtnemers kan worden getoetst;
- bij inwerkingtreding quotum geldt voor bedrijven met meer dan 24 medewerkers de verplichting om een percentage mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen;
- voldoen bedrijven hier niet aan, dan wordt er door de overheid een sanctie opgelegd.
Wat is Social Return On Investment
Social Return On Investment is een concrete uitwerking van de Participatiewet. Gemeenten, woningcorporaties en andere opdrachtgevers passen bij aanbestedingen boven € 250.000,- ‘Social Return’ toe, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij bedrijven in te zetten. Voor het bedrijf betekent dit dat bij het aanbestede werk een deel van de aanneemsom (5%) of loonsom (7%) ingezet moet worden voor Social Return. Er zijn talloze mogelijkheden om invulling te geven aan deze aanbestedingsvoorwaarde. U kunt een werkzoekende uit de doelgroep(en) van de Participatiewet in dienst nemen, maar bijvoorbeeld ook een leerwerkplek beschikbaar stellen.
Voor de invulling van Social Return wordt gebruik gemaakt van de ‘Prestatieladder Socialer Ondernemen´ (PSO). Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen tegen een gegarandeerd goede kwaliteit. De PSO maakt gebruik van vier prestatieniveaus: van de status aspirant oplopend naar trede drie (de koplopers op het gebied van socialer ondernemen). Extra motivatie dus om als bedrijf te zorgen voor een kwalitatief goede invulling van SROI.
Hoe verhoudt zich de Participatiewet tot Social Return on Investment
Social Return overlapt voor een deel de nieuwe Participatiewet. Toch is er een belangrijk verschil tussen beiden. Daar waar ondernemingen nu nog vrij zijn om zich al dan niet in te schrijven op een aanbesteding, waarin Social Return criteria zijn opgenomen, is dit bij de Participatiewet vaak niet meer het geval. Bij de Participatiewet kan het quotum wettelijk worden bepaald en de naleving ervan door de overheid worden getoetst.
Detachering een uitstekende oplossing bij SROI en de Participatiewet
Gedetacheerd personeel valt onder de quotumeis van de Participatiewet en is daarmee een uitstekende oplossing om invulling te geven aan SROI. Voordeel voor uw bedrijf: u kunt flexibel voldoen aan uw personeelsbehoefte én u voldoet aan de Participatiewet. Bijkomend voordeel is dat de loonkostensubsidie of een beperkte loonwaarde direct verrekend wordt met het uurtarief, waardoor de loonkosten voor u lager uitvallen.
Wat MVO Solutions voor u kan doen
MVO Solutions is zeer ervaren in detachering op basis van Social Return on Investment (SROI). Of het nu gaat om een leerwerktraject of een volwaardige baan: een goede match tussen kandidaat en bedrijf is waar wij ons vol overgave voor inzetten. Om die match waar te kunnen maken, gaan onze specialisten uitgebreid in gesprek met de kandidaten. Zij achterhalen hun drijfveren, ambities en talenten en zijn geïnteresseerd in de mens achter het CV. Doel: de mensen duurzaam plaatsen.
De voordelen van detachering voor een werkgever
- Het SROI-traject wordt van het begin tot eind voor u verzorgd.
- Bij detachering worden de administratieve handelingen en salarisadministratie volledig uit handen genomen.
- Het beperkt het risico voor u als aannemend bedrijf, aangezien de werknemer niet direct bij u op de loonlijst staat.
- Het geeft u de zekerheid van tijdelijk en flexibel personeel in drukke perioden.
- De loonkostensubsidie of beperkte loonwaarde worden verrekend met het uurtarief.
- De diversiteit binnen uw organisatie creëert nieuwe inzichten en een sociaal werkklimaat.
- Flexibel kunnen voldoen aan de Participatiewet en SROI-voorwaarden bij aanbestedingen.
Voordelen van detachering voor een werknemer
- De werknemer krijgt de mogelijkheid zich te bewijzen bij de inlener, waardoor de kans op een vast dienstverband groter is.
- Het biedt de werknemer de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen, (werk)ervaring op te doen en vergroot daarmee zijn kans op herintreden op de arbeidsmarkt.
SROI goed geborgd bij Gebr. van Kessel
In aanbestedingen voor civiele projecten neemt de overheid de verplichting op om een deel van het werk te laten uitvoeren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat de aard van de projecten en daarmee de kennis en vaardigheden van het benodigde projectteam telkens verschilt, is het een uitdaging voor bouwbedrijven om aan die verplichtingen te voldoen. Bovendien komt er heel wat regelwerk én soms ook begeleiding van de medewerkers bij kijken. En daar komt MVO in beeld. Gebr. van Kessel schakelt hen in om de Social Return On Investment-taak in opdrachten te verzorgen.
Snel schakelen
Zo stond in de aanbesteding van een wegenbouwproject in opdracht van provincie Gelderland een vaste post voor verloning van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Projectleider Richard de Ligt belt in zo’n geval met Erwin van Bree, één van de directieleden van MVO Solutions. Richard licht toe: “Met Erwin kan ik snel schakelen en hij is mijn centrale aanspreekpunt. We hebben een goede klik en hij weet precies wat er gedaan moet worden. Bovendien heeft Erwin een breed netwerk binnen het werkveld én bij de provincie. De contacten lopen daardoor erg soepel.” Erwin knikt instemmend en vult aan: “Samen bekijken we welke mogelijkheden we binnen het project zien voor social return. In dit geval zocht Gebr. Van Kessel een schoonmaakster annex koffiedame voor het tijdelijke kantoor dat zij voor de projectduur huurden om dicht op het werk te zitten. Deze vonden we in ons eigen personeelsbestand.” “Daarnaast zochten we een verkeersregelaar die MVO via onze vaste partner inschakelde”, gaat Richard verder. “Erwin houdt vervolgens contact met die partner en zorgt ervoor dat de mensen met de juiste vereisten op de klus komen.”
SROI GOED GEBORGD BIJ GEBR. VAN KESSEL
MVO lost SROI-vraagstuk op
Niet alleen in de voorbereiding, ook tijdens het project houdt MVO vinger aan de pols. Richard vertelt: “Gedurende het project schakelt Erwin óók met onze materiaalleveranciers. Hij stemt met hen af in hoeverre zíj mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben en of dit bij kan dragen in de SROI-verplichting die wij hebben. Tijdens de hele projectduur houdt Erwin in de gaten of we aan onze verplichtingen voldoen. Hij monitort, rapporteert en bemiddelt eventueel ook met opdrachtgevers als blijkt dat we ondanks de geleverde inspanningen die verplichting onverhoopt níet halen. MVO lost voor ons een complex vraagstuk op waar we zelf onvoldoende kennis van in huis hebben; ze nemen ons veel werk uit handen. Als bouwonderneming nemen we graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is fijn om hier samen met MVO in op te trekken”, besluit Richard tevreden.
Ook het plezier van samenwerking met MVO ervaren?
Heeft u te maken met vraagstukken op het gebied van social return? En wilt u eens met MVO Solutions van gedachten wisselen hoe we u daarbij kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met ons 024 7640756. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.